Folketinget og de politiske partier

Her får de unge en grundlæggende viden om Folketinget, dets opbygning, hvordan det arbejder samt hvordan man bliver valgt til folketinget. Vi kommer rundt om Grundloven og finansloven og alle politiske partier. Både dem som er i Folketinget og dem som gerne vil i folketinget. Vi gennemgår partiernes mærkesager, deres placering i forhold til rød og blå blok og ikke mindst deres indbyrdes forhold til hinanden.

Materialet der bla. bruges her er Folketingets eget undervisningsmateriale samt partiernes eget materiale.

Eksempler på øvelsesopgaver
En af øvelserne er, at vi tildeler de unge en række roller, hvor de skal prøve at ’være politikere’ fra forskellige partier. De skal prøve at diskutere en række emner, som vi inden da har gennemgået de enkelte partiers holdning til. Øvelsen træner deltagerne i at argumentere, lytte, modargumenterer med respekt for hinanden. Øvelsen får samtidigt deltagernes øjnene op for, at politik ofte handler om at gå på kompromis.

En anden øvelse vi har god erfaring med er, at lade deltagerne prøve at lave en finanslov. Dvs. fordele landets penge og så bagefter lade dem prøve at forhandle sig frem til enighed. Denne øvelser er især interessant fordi det her går op for de unge, at ethvert valg også er lige med fravalg. Med andre ord – at man ikke kan få det hele og hvad er så vigtigst?

Læs mere om de enkelte temaers opgaver her


Posted by Per Olkjær Nielsen

Jeg terper ikke paratviden på skolelærer-facon, men tilstræber at gøre de unge interesserede ved hjælp af eksempler, de kan genkende. De små hold gør forløbet mere intensivt og inddrager alle deltagerne på lige fod. Holdets størrelse skaber en tryg ramme, hvor der er plads til at svare forkert og plads til ikke vide noget om emnet på forhånd.